Wat is infrarood verwarming

Heeft u gehoord van infrarood verwarming, maar weet u niet precies wat het inhoudt? Dan bent u hier aan het juiste adres! In dit artikel zullen we u alles uitleggen over infrarood verwarming – wat het is, hoe het werkt, wat de kosten en voordelen zijn in vergelijking met traditionele verwarmingssystemen, en hoe infrarood panelen geïnstalleerd worden.

Infrarood verwarming maakt gebruik van infrarood stralingswarmte om uw huis te verwarmen. In tegenstelling tot traditionele verwarmingssystemen die lucht verwarmen, verwarmen infrarood panelen direct de objecten en mensen in de kamer. Dit zorgt voor een efficiënte en comfortabele warmte die snel voelbaar is.

Een van de voordelen van infrarood verwarming is dat het energiezuinig is. Omdat het direct de objecten verwarmt, wordt er geen energie verspild aan het opwarmen van de lucht. Dit kan leiden tot lagere energiekosten en een kleinere ecologische voetafdruk.

Daarnaast is infrarood verwarming ook eenvoudig te installeren. De panelen kunnen aan de muur of het plafond worden bevestigd, waardoor ze geen extra ruimte in beslag nemen. Bovendien zijn er verschillende merken van infrarood verwarming beschikbaar, zoals Ecaros, Alkari en Welltherm, die hoogwaardige en betrouwbare producten aanbieden.

Dus, als u op zoek bent naar een efficiënte, energiezuinige en comfortabele manier om uw huis te verwarmen, overweeg dan infrarood verwarming. De voordelen zijn talrijk en de installatie is eenvoudig. Bij Warmteshop.be kunt u terecht voor een breed scala aan infrarood panelen en deskundig advies. Ook kunt u eens een kijkje nemen op websites zoals Spaceheater.be en Spaceheater.nl voor meer informatie over infrarood verwarming.

De werking van infrarood verwarming

In dit gedeelte zullen we dieper ingaan op de werking van infrarood verwarming. We zullen uitleggen hoe infrarood stralingswarmte werkt en hoe het verschilt van traditionele verwarmingssystemen die lucht verwarmen. Ook zullen we bespreken hoe infrarood panelen de omgeving verwarmen en welke voordelen dit kan hebben.

Infrarood verwarming maakt gebruik van infrarood stralingswarmte om objecten en personen direct te verwarmen, in plaats van de lucht in de ruimte. Het principe achter infrarood stralingswarmte is vergelijkbaar met het gevoel van de zon op je huid op een koude dag. De stralingswarmte dringt diep door in de objecten en personen in de kamer, waardoor ze direct worden verwarmd.

Dit is anders dan traditionele verwarmingssystemen, die de lucht in de kamer verwarmen. Omdat infrarood panelen directe warmte afgeven, is er geen sprake van luchtverplaatsing. Dit betekent dat er geen verspilling is van warmte die verloren gaat door tocht of ventilatie. Bovendien zorgt de directe verwarming ervoor dat je de warmte direct voelt, waardoor je snel een comfortabel gevoel krijgt.

Voordelen van infrarood stralingswarmte

 • Efficiëntie: Infrarood stralingswarmte verwarmt direct objecten en personen, waardoor er minder energie verloren gaat aan het verwarmen van lucht.
 • Comfort: Doordat de warmte direct wordt gevoeld, ervaar je sneller een behaaglijk gevoel in de ruimte.
 • Gezondheid: Infrarood stralingswarmte kan helpen bij het verminderen van vochtigheid en schimmel in huis, wat gunstig is voor mensen met allergieën of ademhalingsproblemen.
 • Energiezuinigheid: Omdat infrarood verwarming directe warmte afgeeft en niet de hele kamer hoeft te verwarmen, kan het leiden tot een lager energieverbruik en lagere kosten.

Met de werking van infrarood verwarming en de voordelen die het biedt, kan dit systeem een aantrekkelijke optie zijn voor het verwarmen van je huis. In het volgende gedeelte zullen we dieper ingaan op de specifieke voordelen van infrarood verwarming.

Voordelen van infrarood verwarming

In dit gedeelte zullen we de verschillende voordelen van infrarood verwarming bespreken. Infrarood verwarming biedt diverse voordelen die het een aantrekkelijke optie maken voor het verwarmen van uw huis. Een van de belangrijkste voordelen is de energiezuinigheid. In vergelijking met traditionele verwarmingssystemen kan infrarood verwarming aanzienlijke energiebesparingen opleveren, wat resulteert in lagere energiekosten voor u als eigenaar.

Daarnaast biedt infrarood verwarming ook een uitstekend comfortniveau. De infrarode stralen verwarmen objecten en mensen direct, waardoor er geen warmteverlies is door circulerende lucht. Dit zorgt voor een gelijkmatige en aangename warmte in de ruimte. U kunt genieten van een comfortabele en gezellige omgeving, zonder dat er koude plekken ontstaan.

Een ander voordeel van infrarood verwarming is de positieve invloed op de gezondheid. De infrarode straling kan helpen bij het verlichten van spierpijn, gewrichtspijn en andere fysieke ongemakken. Bovendien is infrarood verwarming een veilige optie, omdat er geen sprake is van luchtcirculatie die allergenen of stofdeeltjes kan verspreiden.

Voordelen van infrarood verwarming:

 • Energiezuinigheid en lagere energiekosten
 • Hoog comfortniveau zonder koude plekken
 • Gezondheidsvoordelen, zoals verlichting van spier- en gewrichtspijn
 • Veilige optie zonder luchtcirculatie

Kortom, infrarood verwarming biedt tal van voordelen, variërend van energiezuinigheid tot verbeterd comfort en positieve effecten op de gezondheid. Als u op zoek bent naar een efficiënte en duurzame verwarmingsoplossing, is infrarood verwarming zeker het overwegen waard.

Kosten van infrarood verwarming

In dit gedeelte zullen we de kosten van infrarood verwarming onderzoeken en vergelijken met traditionele verwarmingssystemen. Een belangrijke factor bij het overwegen van infrarood verwarming is de initiële investering. Hoewel de kosten voor het installeren van infrarood panelen hoger kunnen zijn dan die van traditionele radiatoren, zijn er ook andere aspecten om rekening mee te houden.

Installatiekosten

 • De installatiekosten van infrarood verwarming kunnen variëren, afhankelijk van factoren zoals de grootte van uw huis en het aantal panelen dat u nodig heeft.
 • Het is belangrijk om een gekwalificeerde installateur te kiezen om ervoor te zorgen dat de panelen correct worden geplaatst en aangesloten.

Vergelijking met traditionele verwarming

Hoewel de initiële kosten van infrarood verwarming hoger kunnen zijn, zijn er ook potentiële besparingen op de lange termijn om rekening mee te houden:

 • Infrarood panelen verwarmen direct objecten en mensen in de kamer, in plaats van de lucht. Hierdoor kan de warmte-efficiëntie verbeteren, waardoor u mogelijk minder energie verbruikt.
 • Traditionele verwarmingssystemen, zoals radiatoren, verwarmen de lucht in een kamer, wat kan leiden tot warmteverlies door deuren, ramen en isolatie. Infrarood verwarming helpt dit te minimaliseren, omdat de warmte rechtstreeks naar objecten en mensen wordt gestraald.

Terugverdientijd

De terugverdientijd van een investering in infrarood verwarming kan variëren, afhankelijk van factoren zoals uw energieverbruik en de kosten van uw huidige verwarmingssysteem. In het algemeen wordt verwacht dat infrarood verwarming na verloop van tijd kostenbesparend kan zijn, vooral gezien de energiezuinige eigenschappen.

“Infrarood verwarming biedt niet alleen comfortabele warmte, maar kan op lange termijn ook financiële voordelen bieden door lagere energiekosten.” – Expert in energiezuinige verwarmingssystemen

Hoewel de kosten van infrarood verwarming in eerste instantie hoger kunnen zijn, is het belangrijk om rekening te houden met de potentiële besparingen op de lange termijn. Bovendien kan infrarood verwarming een energiezuinige en comfortabele verwarmingsoplossing bieden voor uw huis.

Installatie van infrarood verwarming

In dit gedeelte zullen we uitleggen hoe infrarood verwarming geïnstalleerd kan worden. Het installeren van infrarood verwarming vereist zorgvuldige stappen en enkele belangrijke aandachtspunten. Hier zijn de essentiële stappen om te volgen bij de installatie:

 1. Selecteer het juiste vermogen: Voordat u begint met de installatie, moet u het juiste vermogen voor uw infrarood panelen bepalen. Dit hangt af van factoren zoals de grootte van de ruimte, de isolatie en uw persoonlijke voorkeuren.
 2. Positioneer de panelen: Plaats de infrarood panelen op strategische locaties in de ruimte. Zorg ervoor dat ze vrij zijn van blokkades en op de juiste hoogte zijn geïnstalleerd om optimaal te kunnen verwarmen.
 3. Monteer de panelen: Bevestig de infrarood panelen stevig aan de muur of het plafond met behulp van de bijgeleverde beugels. Volg hierbij de instructies van de fabrikant om ervoor te zorgen dat de panelen veilig en stabiel zijn gemonteerd.
 4. Sluit de bedrading aan: Sluit de bedrading van de infrarood panelen aan op het elektriciteitsnet. Raadpleeg een professionele elektricien om ervoor te zorgen dat de bekabeling correct en veilig wordt uitgevoerd.
 5. Controleer de installatie: Zodra de installatie is voltooid, is het belangrijk om de panelen te controleren op eventuele defecten of problemen. Test de verwarming om ervoor te zorgen dat deze naar behoren werkt.

Naast de installatiestappen is het ook belangrijk om te kijken naar de verschillende merken van infrarood verwarming die beschikbaar zijn. Enkele populaire merken zijn Ecaros, Alkari en Welltherm. Zorg ervoor dat u de specificaties en technische informatie van deze merken vergelijkt om de beste keuze te maken voor uw specifieke behoeften.

Infrarood verwarming vs. traditionele verwarming

Als het gaat om het kiezen van een verwarmingssysteem voor uw huis, zijn er veel opties om te overwegen. Maar een vergelijking die steeds vaker naar voren komt, is infrarood verwarming versus traditionele verwarmingssystemen. Laten we eens kijken naar de voor- en nadelen van elk systeem en hoe ze zich tot elkaar verhouden op het gebied van efficiency, kosten en comfort.

Efficiency

Een van de belangrijkste voordelen van infrarood verwarming is de efficiëntie. Terwijl traditionele verwarmingssystemen de lucht in de ruimte verwarmen, maakt infrarood verwarming gebruik van stralingswarmte om direct objecten en mensen in de kamer te verwarmen. Hierdoor wordt er minder warmteverspilling gecreëerd en kan de warmte gelijkmatig over de ruimte worden verdeeld. Dit resulteert in een efficiëntere verwarming en potentieel lagere energiekosten.

Kosten

Op het gebied van kosten kan infrarood verwarming in eerste instantie duurder lijken dan traditionele systemen. De prijs van infrarood panelen en de installatie ervan kan hoger zijn dan die van conventionele verwarmingssystemen. Echter, op de lange termijn kan infrarood verwarming kostenbesparend zijn vanwege het lagere energieverbruik en de potentiële besparingen op energierekeningen. Bovendien kunnen infrarood panelen vaak eenvoudig worden geïnstalleerd, waardoor de installatiekosten worden geminimaliseerd.

Comfort

Een ander voordeel van infrarood verwarming is het comfort dat het biedt. Infrarood stralingswarmte heeft de eigenschap dat het objecten en mensen direct verwarmt, waardoor er geen opwarmtijd nodig is. Dit betekent dat zodra u de verwarming inschakelt, u meteen profiteert van de warmte. Daarnaast zorgt de gelijkmatige verdeling van de warmte voor een comfortabele omgeving zonder koude plekken of tocht.

Infrarood verwarmingstechnologie biedt een efficiëntere en comfortabelere manier om uw huis te verwarmen, met potentieel lagere energiekosten op lange termijn.

Al met al zijn er dus verschillende factoren om te overwegen bij het vergelijken van infrarood verwarming met traditionele verwarmingssystemen. Hoewel infrarood verwarming initieel hogere kosten met zich mee kan brengen, kan het resulteren in lagere energiekosten op lange termijn en biedt het een efficiëntere en comfortabelere manier om uw huis te verwarmen. Uiteindelijk is de beste keuze afhankelijk van uw specifieke behoeften en budget.

Infrarood verwarming kopen bij Warmteshop.be

Als u op zoek bent naar hoogwaardige infrarood verwarmingssystemen, dan kunt u terecht bij Warmteshop.be. Bij Warmteshop.be vindt u een uitgebreid assortiment aan infrarood panelen en andere verwarmingsoplossingen die perfect passen bij uw behoeften. Koop uw infrarood verwarming bij Warmteshop.be en geniet van de vele voordelen die deze moderne manier van verwarmen biedt.

Bij Warmteshop.be heeft u de keuze uit diverse producten van gerenommeerde merken zoals Ecaros, Alkari en Welltherm. Deze merken staan bekend om hun innovatieve en energiezuinige infrarood verwarmingssystemen. Of u nu op zoek bent naar een paneel voor uw woonkamer, slaapkamer of buitenruimte, Warmteshop.be heeft het juiste product voor u.

Naast het uitgebreide aanbod aan infrarood verwarmingssystemen, biedt Warmteshop.be ook uitstekende service en ondersteuning. Het deskundige team van Warmteshop.be staat klaar om u te helpen bij het maken van de juiste keuze en het beantwoorden van al uw vragen. Bovendien profiteert u van snelle levering en een uitstekende after-sales service. Bekijk ook eens de websites Spaceheater.be en Spaceheater.nl voor meer informatie over infrarood verwarming.

FAQ

Wat is infrarood verwarming?

Infrarood verwarming is een systeem dat gebruikmaakt van infrarood stralingswarmte om een ruimte te verwarmen. Het werkt door middel van panelen die infraroodstraling uitstralen, waardoor de omgeving direct wordt verwarmd. Dit is anders dan traditionele verwarmingssystemen die de lucht verwarmen.

Hoe werkt infrarood verwarming?

Infrarood verwarming werkt door middel van infraroodstraling. De panelen stralen infraroodwarmte uit, die direct wordt geabsorbeerd door objecten en mensen in de ruimte. Deze objecten en mensen worden vervolgens opgewarmd en geven op hun beurt warmte af aan de omgeving, waardoor de ruimte wordt verwarmd.

Wat zijn de voordelen van infrarood verwarming?

Infrarood verwarming heeft verschillende voordelen. Het is energiezuinig, omdat het gericht verwarmt en alleen warmte afgeeft aan objecten en mensen in de ruimte. Hierdoor gaat er geen warmte verloren aan ongebruikte ruimtes. Daarnaast zorgt infrarood verwarming voor een gelijkmatige en comfortabele warmte, zonder tocht. Het kan ook helpen bij het verbeteren van de luchtkwaliteit in huis, omdat het geen stofdeeltjes circuleert zoals traditionele verwarmingssystemen dat kunnen.

Wat zijn de kosten van infrarood verwarming?

De kosten van infrarood verwarming kunnen variëren, afhankelijk van factoren zoals de grootte van de ruimte die moet worden verwarmd, het aantal benodigde panelen en de installatiekosten. Over het algemeen zijn infrarood panelen redelijk betaalbaar, en ze kunnen op de lange termijn een aanzienlijke besparing opleveren op uw energierekening.

Hoe wordt infrarood verwarming geïnstalleerd?

De installatie van infrarood verwarming is relatief eenvoudig. De panelen kunnen rechtstreeks aan het plafond of de wand worden gemonteerd met behulp van bevestigingsmateriaal. Het is belangrijk om de panelen op de juiste manier te positioneren voor optimale verwarming. Het is altijd aan te raden om de installatie te laten uitvoeren door een ervaren professional.

Wat is het verschil tussen infrarood verwarming en traditionele verwarming?

Het belangrijkste verschil tussen infrarood verwarming en traditionele verwarming is de manier waarop ze warmte afgeven. Infrarood verwarming gebruikt infraroodstraling om directe warmte te leveren aan objecten en mensen in de ruimte, terwijl traditionele verwarming de lucht verwarmt. Dit kan leiden tot verschillen in efficiëntie, comfort en energieverbruik.

Waar kan ik infrarood verwarming kopen?

U kunt infrarood verwarming kopen bij Warmteshop.be. Warmteshop.be biedt een breed scala aan infrarood panelen van verschillende merken, zoals Ecaros, Alkari en Welltherm. U kunt ook terecht op websites zoals Spaceheater.be en Spaceheater.nl voor meer informatie over infrarood verwarming.